Noi taxe și impozite pentru români: cum te afectează ”foamea” bugetului de stat, de la țigări și jocuri de noroc la PFA-uri

de: Ozana Mazilu
20 06. 2022

Impozitarea cu 40% a câștigurilor din jocurile de noroc este o schimbare a taxării în zona profesiilor liberale și o limitare a domeniilor pentru IMM-uri. De asemenea, de la 1 iulie va crește acciza la țigări.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că modificarea Codului Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2023, va cuprinde și un impozit nou aplicat pentru câștigurile din jocurile de noroc. Acum, câștigurile sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă.

„Propunerea privind majorarea impozitelor în zona jocurilor de noroc a venit în Coaliție din zona PNL. Liberalii și-au motivat decizia prin faptul că mulți familii suferă din cauza jocurilor de noroc, iar fenomenul ar trebui limitat”, au afirmat sursele citate de aceeași sursă.

Țigări, jocuri de noroc, un lux

Mai mult, coaliția a ajuns la un acord și în privința IMM-urilor: microîntreprinderile nu pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de 1% dacă au un salariat. În plus, o altă propunere vizează să nu poți desfășura activități de management sau brokeraj ca IMM.

În coaliție sunt discutate modificări și pentru PFA-uri în vederea scăderii plafonului de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro. Conform calculelor din Coaliție, până la plafonul de 25.000 de euro anual, 2.000 de euro pe lună, se află aproape 80% dintre cei care dețin un PFA. Ca referință, o persoană care realizează venituri din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală sau drepturi de autor plătește un impozit de 10%, iar contribuțiile de asigurări sunt calculate la nivelul salariului minim, dacă venitul depășește 12 salarii minime brute pe economie.

În acest sens, coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru introducerea unor noi praguri în cazul acestor categorii. Astfel, cine va obține sub șase salarii minime nu va plăti contribuții, cine va realiza venituri între 6 – 12 salarii minime brute va plăti contribuții pentru 6, între 12 și 24 de salarii se vor plăti contribuțiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va plăti statului pentru 24 de salarii minime brute.